Boek een goedkope
vakantie op Bebsy.nl

Booking.com


Skyscanner
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   
Bulgarije, officieel de Republiek Bulgarije, is een land in Zuidoost-Europa, gelegen in het oosten van de Balkan en ten zuiden van de rivier de Donau.
Reis en verblijf

Reisdocumenten
EU-burgers kunnen met een paspoort of identiteitskaart reizen naar Bulgarije. Kinderen tot 16 jaar mogen ingeschreven staan in het paspoort van hun ouders. Er is geen visumplicht voor Nederlanderstot een verblijf van maximum negentig dagen. Dit geldt vanaf de datum van eerste binnenkomst in een periode van zes maanden.
Bulgarije zal zich waarschijnlijk in 2011 aansluiten bij het Schengenverdrag.

Registratiekaart
Alle buitenlanders die langer dan 24 uur in Bulgarije verblijven, moeten zich binnen vijf dagen registreren bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Als u een toerist bent en in een hotel verblijft, regelt het hotel of de reisorganisatie dit voor u.
Het registreren gebeurt door het invullen van de verblijfgegevens op een kaart. Deze kaart wordt uitgegeven door de douane en wordt uitgereikt op het vliegveld. Bij het verlaten van het land moet u deze kaart opnieuw tonen. Deze regel geldt ook voor ingezetenen van de EU.
Bulgarije heeft deze maatregel onder andere geÔntroduceerd, omdat het land beter in beeld wil brengen hoeveel buitenlanders het ontvangt en waar ze vandaan komen.

Vervoer naar en in Bulgarije
De luchtvaartmaatschappij Bulgaria Air onderhoudt dagelijks een rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Sofia. Daarnaast is Bulgarije bereikbaar met verschillende internationale luchtvaartmaatschappijen (Air France, Alitalia, Austrian Air, British Airways, Lufthansa, Malev en Swiss Air). Er is nog geen Nederlandse luchtvaartmaatschappij met rechtstreekse vluchten op Sofia. Op Varna en Burgas aan de Zwarte Zee worden regelmatig chartervluchten uitgevoerd.
Ook vliegt een aantal prijsvechters op Bulgarije. Zo vliegt Sky Europe vanaf Wenen op Sofia, WizzAir vliegt vanaf Brussel en Easy Jet vliegt vanaf Londen Gatwick.
De hoofdstad Sofia heeft een wijdvertakt netwerk van bussen, trams, trolleybussen en metro. Tickets kunnen bij kiosken of bij de chauffeur worden gekocht. Taxi's zijn er relatief goedkoop. Wees echter beducht op taxi's zonder meter, vooral de taxi's bij het vliegveld willen wel eens proberen om buitenlanders extra te laten betalen. De wegen in Bulgarije, ook in Sofia, zijn van matige kwaliteit, waardoor u rekening moet houden met langere reistijden. Zowel grote internationale autoverhuurbedrijven als lokale bedrijven zijn in Sofia en andere grote steden te vinden.
Voor het berijden van de autowegen in Bulgarije is het bezit van een geldig vignet verplicht. De vignetten zijn te koop bij alle Bulgaarse grensposten.

Verblijf
Er is een grote verscheidenheid aan hotels in Bulgarije. Van luxe tot zeer eenvoudig.In het algemeen geldt de regel: hoe verder verwijderd van het centrum, hoe lager de prijs.

Telefoon
Het gsm-netwerk is overal goed ontwikkeld, met uitzondering van enkele bergstreken. Een Nederlands abonnement met buitenlanddekking kan zonder problemen in Bulgarije worden gebruikt. Het aanschaffen van een prepaidkaart met simkaart is ook mogelijk.

Valuta en betalen
De Bulgaarse munteenheid is de lev, meervoud leva. De lev is gekoppeld aan de euro tegen een vaste koers. Een lev is ongeveer 0,51 euro waard. De officiŽle afkorting van de lev is BGN. U kunt overal in Bulgarije pinnen of geld wisselen bij een van de vele wisselkantoren of banken. Geldige cardtypen voor pinautomaten zijn: Eurocard, MasterCard, Maestro, Cirrus, JCB, VISA, VISA Election. Ook zijn er voldoende pinautomaten in de grote steden aanwezig.
Voor fooien geldt zo'n 5 tot 10 procent van de totale rekening. In restaurants en in cafťs is het gewoonte wat wisselgeld te laten liggen.

Deviezen
Invoer of uitvoer van buitenlandse deviezen of leva tot een bedrag van (de tegenwaarde van) 8.000 leva (ongeveer 4.114 euro) is toegestaan. Van bedragen daarboven moet aangifte worden gedaan. Hier dient strikt de hand aan te worden gehouden. Het niet declareren is volgens de Bulgaarse wet strafbaar. Bij bedragen boven de 25.000 leva (12.859 euro) dient ook de herkomst te worden gemeld.

Feestdagen

Bulgarije kent de volgende officiŽle feestdagen:

  • 1 januari: Nieuwjaarsdag
  • 3 maart: Nationale Bevrijdingsdag
  • 1 mei: Dag van de Arbeid
  • 6 mei: Dag van Sint-Georgius
  • 24 mei: Dag van de Bulgaarse Cultuur (Cyrilllus en Methodiusdag)
  • 6 september: Nationale feestdag, dag van de hereniging
  • 22 september: Onafhankelijkheidsdag
  • 1 november: Dag van de nationale wederopleving
  • 25 en 26 december: Kerstmis

Daarnaast vieren de Bulgaren Pasen volgens de Ortodoxe kalender.

Openingstijden
Bedrijven en overheidsinstanties beginnen tussen 08.30 en 09.00 uur. De middagpauze is van 12.00 tot 13.00 uur en de sluitingstijd is om 17.15 uur. Winkels zijn tot vrij laat in de avond geopend en ook op zondag. Tijdens de tweede helft van juli en de eerste helft van augustus neemt het zakelijke verkeer aanzienlijk af. Veel Bulgaren zijn in die periode met vakantie.

Tijdsverschil
In Bulgarije is het 1 uur later dan in Nederland, ook gedurende de zomertijd.

Elektriciteit, maten en gewichten
In Bulgarije wordt het metrieke stelsel gehanteerd. Het voltage is 220 volt, Nederlandse stekkers kunnen doorgaans gebruikt worden.

Handelstaal
Het Bulgaars is een Slavische taal, waarbij gebruik wordt gemaakt van het Cyrillische alfabet. Kennis van de Engelse, Duitse en Russische taal is redelijk goed, vooral onder jongeren. Een tolk kan, zeker tijdens gesprekken met overheidsinstanties, handig zijn.

Verzekering
Alle reizigers zijn verplicht tot het hebben van een medische reis- en ongevallenverzekering. Als buitenlander betaalt u contant in leva of met een bankgarantie voor medische bijstand.

Veiligheid
Bulgarije is een relatief veilig land om te verblijven. Net als in vele andere wereldsteden, moet men in Sofia attent zijn op zakkenrollers. Trek geen aandacht door dure horloges of sieraden te dragen en draag niet veel contant geld op zak.

Meer informatie:

Bron: EVD-informatieMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer