Boek een goedkope
vakantie op Bebsy.nl

Booking.com


Skyscanner
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   
Bulgarije, officieel de Republiek Bulgarije, is een land in Zuidoost-Europa, gelegen in het oosten van de Balkan en ten zuiden van de rivier de Donau.
Geografie & Klimaat
Ligging
Bulgarije ligt met zijn 111.000 km (2,7 maal groter dan Nederland) in het zuidoosten van Europa. Naar het noorden toe, via de Donau (Dunav), grenst het aan Roemeni, naar het westen toe aan Servie, Montenegro en Macedonie. Naar het zuiden toe heeft Bulgarije Griekenland en Turkije als buren. En tenslotte naar het oosten toe grenst het aan de Zwarte Zee (Tcherno more). De kustlijn is 385 kilometer lang.

Relief
Bulgarije beschikt over zeer diverse natuurvormen. Gemiddeld ligt Bulgarije ca. 470 meter boven de zeespiegel.
Het Balkangebergte Stara Planina deelt het land van het noorden naar het zuiden in tween en is onder te verdelen in de Hoog-Balkan, West-Balkan en Oost- Balkan.
Ten noorden van het Balkangebergte ligt het Donau-laagland (Dunavska ravnina). Ten zuiden van het Balkengebergte strekt zich de Thracische Laagvlakte (Trakiiska nizina) uit.
Het zuidwesten van het land wordt bedekt door drie belangrijke massieven: het Rila-gebergte, het Pirin-gebergte en het Rodopi-massief, dat tot ver in Griekenland doorloopt. De hoogste top van Bulgarije Musala (2.925 m) ligt in het Rila-gebergte.
Ten zuiden van de hoofdstad Sofia ligt Vitosha. Vitosha is een koepelvormige berg ontstaan uit wat eerst een vulkaan was. Met zijn gemiddelde hoogte van 1832 m. boven de zeespiegel is Vitosha een van de hoogste bergen van Bulgarije.

Rivieren en meren
Bulgarije telt honderden rivieren en enkele daarvan spelen een grote rol bij de afwatering en bevloeiing van het Donau-laagland en de Thracische Laagvlakte, met name de Donau, de Iskar, de Osam, de Jantra en de Maritsa. Andere belangrijke rivieren zijn de Tundzja, de Struma, de Mesta en de Kamtchya.
Bulgarije kent rond 330 natuurlijke meren. De grootste bevinden zich in de buurt van de Zwarte Zee. De mooiste meren van Bulgarije zijn de gletsjermeren, die in het Rila- en Pirin-gebergte liggen. Er zijn ook talloze dammen waar waterkracht centrales gebouwd zijn. Vaak worden deze dammen als recreatiegebieden gebruikt.
   

Klimaat
Het grootste gedeelte van Bulgarije heeft een typisch continentaal klimaat. Het klimaat wordt sterk benvloed door de Zwarte Zee en het Balkangebergte. Noord-Bulgarije heeft een uitgesproken landklimaat, met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkangebergte, dat een klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoond dichter bij Griekenland steeds meer mediterrane trekjes.
De gemiddelde temperatuur van april tot september is 23C. Langs de Zwarte Zeekust lopen de temperaturen in de maanden juli en augustus tegen de 30C. Gelukkig zorgt de zeewind dan voor wat verkoeling en worden de nachten geregeld door een onweer opgefrist. Over het algemeen is het noordelijk gedeelte van de kust ongeveer 2C koeler dan de kust in het zuiden. Doordat de Zwarte Zee via de Bosporus in verbinding staat met de Egesche Zee kan tijdens de zomer de watertemperatuur van de zee stijgen tot 28C.
s Winters ligt de temperatuur gemiddeld tussen -4C en 6C. De neerslag bedraagt gemiddeld 600 mm per jaar, in de bergen 1000 mm per jaar, vaak in de vorm van sneeuw. Zo kan er in de bergen geskied worden. Op de hoogste toppen blijft de sneeuw tot juni liggen.
Bron: Bulgaars VerkeersbureauMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer