Boek een goedkope
vakantie op Bebsy.nl

Booking.com


Skyscanner
Aanmelden Nieuwsbrief

home | sitemap | contact   
Bulgarije, officieel de Republiek Bulgarije, is een land in Zuidoost-Europa, gelegen in het oosten van de Balkan en ten zuiden van de rivier de Donau.
Bevolking & Religie
Bevolking
In 2002 telde Bulgarije ca. 7,8 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 70% in de steden woont. De grootste zijn Sofia met ca.1,2 miljoen inwoners, Plovdiv, Varna, Bourgas, Rousse en Stara Zagora. De rest van de bevolking woont op het dunbevolkte platteland.
De bevolking bestaat voornamelijk uit Bulgaren (83,9%). De grootste minderheidsgroep is Turks (9,4%) gevolgd door de Roma/zigeuners (4,7%). Verder wonen er o.a. kleine groepen MacedoniŽrs, ArmeniŽrs, Roemenen, Russen, Joden en Tataren in Bulgarije.

Taal
De officiŽle taal van Bulgarije is het Bulgaars dat door de overgrote meerderheid van de bevolking wordt gesproken. Het is een Zuid-Slavische taal. Het Slavische alfabet is geÔntroduceerd in de negende eeuw door de monniken Cyrillus en Methodius; het is echter nog een lange tijd in ontwikkeling gebleven. Als schrift was tot in de elfde eeuw het Glagolitisch in gebruik en daarna het Cyrillisch, net als in Rusland, ServiŽ en MacedoniŽ.

Godsdienst
Het grootste gedeelte van de bevolking (ca. 6,6 miljoen) behoort tot de Bulgaars-orthodoxe kerk, met aan het hoofd de patriarch Maksim. Het Orthodox Christendom werd in 865 na Chr. als staatsgodsdienst ingevoerd. Tijdens de jaren van de Turkse onderdrukking, tussen 1396 en 1878, moesten de Bulgaarse kerken lager dan de moskees gebouwd worden. Veel kerken en kloosters werden toen vernietigd. Er zijn nu nog ongeveer 120 kloosters in Bulgarije.
Verder wonen er in Bulgarije ca. 1 miljoen moslims, voornamelijk Turken en Pomaken (de moslim geworden Bulgaren tijdens de Turkse onderdrukking) en er wonen ook kleine groepen rooms-katholieken, protestanten en joden.Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer